divendres, 21 de desembre del 2012

Quin serà l'ocell estrella del 2013?

Com que al 2013 que està a punt de començar tots sortirem molt més al camp i anirem a buscar fins i tot aquells ocells més pocs vistosos que fa anys que no veiem, segur que veurem molts més ocells dels que veiem habitualment i segurament veurem ocells que es veuen molt poques vegades (tot i que el paràgraf sembli un trencaclosques).

Quina serà l'espècie estrella del 2013? ara és impossible de saber, potser algun limícola americà? algun àguila pròpia de l'est d'Europa? algun ocell africà que s'exten cap al nord amb aquestes temperatures cada dia més suaus? No es pot saber, tot i que s'admeten apostes.

El que si sabem és els que han estat les estrelles d'aquests darrers cinc anys, segur que cadascun de nosaltres te la seva estrella de l'any. Aqui va una proposta del que per mi han estat els guanyadors a cada un dels anys.

2008

Va ser un any marcat per l'irrupció primaveral d'un autèntic allau de falcons camesrojes, es vàren concentrar especialment als camps cerealístics de Maria i a l'entorn de son Ferriol, procedien de l'Àfrica subsahariana i algun d'ells havia estat anellat a la zona de Transilvania, a Hungria, era un espectacle veure'ls caçar i menjar volant i va durar bastants dies.
Un mascle de falcó cama-roig menjant un insecte en vol


2009

Tot i que varen arribar a finals de 2008, primerament a Menorca, els voltors lleonats varen decidir quedar-se a Mallorca al llarg del 2009, durant el qual els avistaments dels grups de lleonats, les preguntes sobre si es quedarien per sempre, si criarien a Mallorca, si marxarien de l'illa, eren constants. Finalment moltes d'aquelles preguntes han quedat respostes aquest any 2012 on han surat 6 polls a la zona d'Escorca i sembla que són uns mallorquins més.
Un voltor lleonat, ara també resident i criant a la serra


2010

A diferència dels dos anteriors que varen ser arribades d'un gran número d'cells de la mateixa espècia, a l'any 2010 només es varen veure dos arpelles russes, una raresa a nivell de tot l'estat espanyol, una d'elles a Cabrera i l'altre a Albercutx. Es  pot considerar sense dubtes una de les estrelles de de la migració 2010 i fins i tot de l'any, ja que és un au que es veu molt poc a Mallorca i a Espanya i aquesta es va deixar veure molt clarament.
Un jove d'arpella russa va passar per Albercutx a l'abril de 2010 en direcció al nord


2011

El calidris bairdii va ser sense dubte l'estrella de l'any 2011, va arribar al prat de Sant Jordi al mes de novembre i es va quedar uns quants dies recuperant forces entre d'altres limícoles, a una zona molt degradada i molt propera a Palma. Va arribar des del nord de Canadà, d'Alaska o de Sibèria, i es tracta d'un corriol de Baird, però tots nosaltres encara parlem d'ell com "en Bairdi"
En Bairdi, un corriol d'Alaska, al prat de Sant Jordi, entre salicornies i humans

2012

I sense dubtes "en Moussi", (nom amb el que coneixiem un Phoenicurus moussieri), ha estat l'estrella de l'any que ja acava (tot i que podria haver-hi alguna sorpresa en els 10 dies que queden). En Moussi, un un coa-roja diademat, va decidir "pujar" des de l'Atles de Marroc i va estar un grapat de dies a la Punta de n'Amer, molt a prop del castell i del restaurant, on va arribar a ser casi una atracció més, maquissim, confiat i proper es va deixar veure a plaer durant bastants dies.
En Moussi, un preciós coa-roja diademat que va passar unes setmanes a Mallorca

Possiblement en alguns del que propossem aquí estarem tots d'acord, a altres anys cada un de vosaltres tendriau una proposta alternativa, animau-vos a fer-la als comentaris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada