dimecres, 15 de maig del 2013

Acaba la migració

Aquests dies de maig ja es nota un pas molt menor d'ocells migrants, de fet de moltes espècies ja no es veu cap individu i a més la calor, el fort sol i el fet de que ja es veuen pollets i cries de moltes de les espècies nidificants per tot arreu, fa que la sensació de que la migració, aquest fenomen misteriós que fa que Mallorca sigui un paradís per els "birdwatchers" durant el mes d'abril, està acabant.

Encara queden ocells passant, entre ells un dels més tardans com els aligots vespers, els nostres admirats pernis i encara queden per l'illa ocells petits i mitjans, però el gros de la migració ja ha terminat. Una migració  que la recordarem molts d'anys perquè ha estat marcada per un gran temporal de llevant que durant 6 dies (els últims d'abril) va provocar pluges, vents allevantats i baixes temperatures sobre Mallorca, que de ben segur han estat mortals per a moltes espècies, sobre tot hirundids i falzies que tenen mes dificultats per a menjar i refugiar-se, però que varen significar sens dubte un dels millors dies per els ornitòlegs de l'illa i els visitants, en molts d'anys. 

Fotografiant una oronella exhausta a la carretera (foto: Lalo Ventoso)

El temporal va coincidir amb els dies més forts de la migració, i va convertir Mallorca en un immens bot salvavides al mig del Mediterrani on milions d'ocells varen trobar refugi i aliments per a suportar el mal temps, arpelles, ulls de bous, gaigs blaus, falcons, papamosques, busquerets, oriols, falzies, oronelles, boscarles... Havia de tot i tot arreu, qualsevol zona de l'illa estava plena d'ocells i els missatges en els "wassaps" varen ser continus. Nosaltres varem declarar la zona de Can Cullerassa com la "zona cero", el lloc on varen situar la base de cada dia, a la recerca de raresses, com les rarissimes arpelles russes o el més rar encara papamosques de collar, que va estar uns dies al torrent de Sant Jordi, a pocs metres de can Cullerassa.

Els mosquiters xiuladors, han estat una de les estrelles de la migració (F. Juanjo Bazan)

Ara, acabaran de passar els pernis, i alguns retrassats, i vindran un parell de mesos de calma, on tindrem les espècies que crien a Mallorca i poca cosa mes, fins que a mitjans d'agost comencin a baixar cap a Africa tots aquests ocells que ara han pujat al nord...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada